Blomst

Blomst

torsdag 24. oktober 2019

Kiku matsuri

Tirsdag denne uken reiste kronprins Haakon til Japan for å overvære kroningen av den nye keiseren som da bestiger krysantemumtronen.













 













Det passer jo bra for i november er det fullt fokus på krysantemum i Japan, da er det nemmlig kiku matsuri (den japanske krysantemumsfestivalen). Kiku betyr krysantemum blomsten, opprinnelig kommer den fra kina for flere hundre år siden og ble veldig populær i Japan. Idag ser man krysantemum mange steder i Japan, ikke bare som levende blomst, men også som symbol/emblemer m.m. Krysantemum er jo keiserens blomst, man ser det på dørene inn til templer, på det japanske passet, frimerker, kimonoer, m.m. En gang i året, i november, er det en gedigen krysantemumsfestival. 





















Det er en menge forskjellige typer krysantemum, en av de mest populære er "atsumono", som bare har en blomst på hver stilk. Blomsten vises alltid i "three flowers form". 
Her er det noe kjent for oss fra ikebana, trekantprinsippet som representerer himmel, menneske og jord. 
















Det holdes store konkurranser for hvem som har det mest perfekte eksemplaret. Det sies at det er vanskeligre å få fram denne krysantemummen enn å oppdra barn. 
















Krysantemum er altså høstens blomst i Japan.


Ukens ikebana arrangement:

 


 

 

 

 

 

 





 


Tema: Halloween
Arrangement ved Lisbeth Lerum


Hilsen Sensei🎃👻

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar