Blomst

Blomst

onsdag 28. august 2019

Japansk scroll / Kakemono

En av mange ting jeg har jaktet på en tid er å finne den riktige scrollen til tokonomaen til tehuset vårt. Det er ikke likegyldig hvilken scroll man henger opp ved teseremoni: den skal ha riktig størrelse og den skal si noe om årstiden eller noe som har tilknytning til teseremonien. I sommer hadde jeg lykken med meg. I Hamburg var det en til salgs som bare ventet på meg. En antikk scroll, men riktig hvor gammel den var visste de ikke. Jeg er så fornøyd! De er ganske kostbare, så at jeg fikk kjøpt en scroll som kan brukes i alle årstider er bra. 



















Mange lurer på hva de lange papirstrimlene er til, det er for å jage bort fuglene, da de ofte hang scroll også utvendig på husene sine.

Dette er scrollen til tehuset, men vanligvis henger det en annen scroll på denne plassen i min tokonoma, slik du ser nedenfor. Det er den korte typen scroll som brukes i teseremonier, ikke den lange varianten.

  

















En scroll er en viktig komponent i en teseremoni. De går helt tilbake til Heian-perioden (794-1185), da Kyoto var japansk hovedstad. En Kekejika scroll er en maling eller en kalligrafisk tekst som henges på silke eller papir. Den er laget slik at den kan rulles sammen og byttes ut etter behov.  

Gleder meg til å henge den opp i tehuset.😊 

Kakemono / scroll er jo japansk kunst og blir behandlet med stor respekt:

https://www.youtube.com/watch?v=pbkuzlVAW3w

Ukens ikebana arrangement



















Fristil, kabu-wake (delt arrangement/ to grupper).
Naturalistisk stil. 

Hilsen Sensei🌊






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar