Blomst

Blomst

mandag 22. juli 2019

Eventyrlig besøk

Ingen sted i verden kommer man så tett på H.C. Andersen som i Odense, Danmark. 
Bygninger fra middelalderen, trange små smug, brosteinsgater og stokkroser. En by med massevis av sjarm. I dikterens fødeby er det ikke vanskelig å se han for seg. Her kan man se huset der han ble født og oppvokst og et flott museum dedikert til hans liv. Ja, vi finner han overalt i Odense, til og med trafikklysene har fått hans karakteristiske profil. 




















H.C. Andersen er født 2. april 1805 i dyp fattigdom. Tilsynelatende uten noen muligheter til å komme seg fram i livet, men med pågangsmot og tro på at alt er mulig, ble han verdens mest kjente forfatter, poet og eventyrforteller (han er oversatt til over 100 språk). 

Et av mine favoritt eventyr av H.C. Andersen er "Nattergalen", et eventyr fra Asia. Eventyret om nattergalen handler om en keiser i Kina som tror han har alt i verden, men en dag leser han i en bok om nattergalen som han straks også ville eie, slik det sømmer seg for en som skal eie alt. Den lille grå nattergalen blir funnet og synger vakkert for keiseren.


Men en dag får han en pakke fra keiseren av Japan. Pakken inneholder en mekanisk nattergal i gull, med diamanter og edelsteiner. Alle hører på den mekaniske fuglen og den ekte nattergalen blir glemt. 



















 


















Etter en stund går den nye nattergalen i stykker, Keiseren blir syk, ligger for døden. Den ekte nattergalen kommer og synger for han, og mirakelet skjer, Keiseren blir frisk igjen.

Som i alle eventyr har fortellingen en dypere mening. Her vises egoisme, kjærlighet, forfengelighet og "mye, vil ha mer".  Nattergalen var grå, den mekaniske nattergalen var vakker. Moralen er: aldri undervurder andre og verdsett det du har før det blir borte. 

Den mekaniske nattergalen på bildet ovenfor kjøpte jeg på H.C. Andersen museumet i Odense. Et nydelig munnblåst og håndlaget kunststykke.

Kos dere med et spennende eventyr i sommer
Hilsen Sensei

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar