Blomst

Blomst

lørdag 14. juli 2018

Wabi-Sabi- the art of imperfection


I hjertet av den japanske filosofien ligger et konsept som kalles Wabi-Sabi, et tema som inneholder det melankolske, noe som har gått i stykker, noe som ikke er perfekt. Det er et tema vi kanskje trenger mer av i hverdagen.


Wabi-Sabi is a state of mind, a way of life, aesthetic system, a type of beauty, Zen of things.

I Japan er Wabi-Sabi konseptet så dypt forankret så det er vanskelig å forklare til oss i vesten. Det finnes ingen direkte oversettelse. Wabi-Sabi er helt motsatt av alt av vår tids masseproduksjon av ting og teknologi. Å oppdage Wabi-Sabi er å se skjønnheten i noe som ved første øyekast ser stygt ut.

Stygt eller vakkert?
















Denne gamle tønnen var i ferd med å bli kastet av noen, men for meg fremstår den vakker. Jeg spurte om å få den til eierens store forundring. Det er en gammel kobber kjele som har blitt brukt til å varme opp vann over åpen ild.
















Nå står den i min hage, til alles store beundring. Den har fått nytt liv: Wabi-Sabi.

Fra brygge til hageskulpturer

I 1900 bygde min oldefar Nordstrand brygge på Nesodden og fikk derved båtforbindelse til Kristiania (Oslo). Hundre år etter skulle bryggen fornyes og tømmeret fra den gamle brygga skulle kastes. I mine øyne var materialet vakkert og endte opp som skulpturer i min hage.




















Shin, Soe, Hikae prinsippet.






















Wabi-Sabi prinsipper og ikebana



Truth comes from the observation of nature

Simplicity
Asymmetry 

Remove the unnecessary

Beauty springs from uglyness

(flotte blomster gir ikke alltid flotte ikebana arrangement)

S.T.


Vårt gamle gjerde fra 1918 blir denne sommeren revet og erstattet med et nytt. Skulle det kastes eller gis en ny funksjon? Stygt men vakkert. 

 
















Wabi-Sabi ikebana arrangement.


"Wabi-Sabi, a way of living that focuses on finding beauty within the imperfections of life through acceptance of the natural cycles of growth and decay"


 En rusten bærplukker blir en ikebana container.























En veldig gammel blomsterpotte med hull, kjøpt på loppemarked for en krone.










The japanese tradition of Wabi-Sabi offers an inspiring new way to look at your life.

Igjennom Wabi-Sabi lærer vi å sette pris på både det fine, det "stygge" og det melankolske gjennom livet. Å bringe Wabi-Sabi inn i våre liv koster verken penger eller ekstra evner.

Det som må til er bare om vi er villige til å akseptere tingene slik de er.  
Det er avhengig av om vi kan bremse ned litt og finne balansen fra hele tiden "å gjøre" til litt mer "å være", å akseptere litt mer det uperfekte.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar