Blomst

Blomst

søndag 15. oktober 2017

Washi (Wa+Shi)

Japansk papir og ikebana

Den japanske livsformen er utpreget estetisk, sermoniell og stilisert. Det skapes skjønnhet i de minste detaljer. Estetikken uttrykker seg i blant annet tesermoni, matlaging, idrett, kimono, hager, ikebana og papir.

Denne uken har vi i ikebanaklassen jobbet med papir i arrangementene.

















































Oppgaven var å arrangere med bleket bambus i japansk papir i kimono mønster og japansk lønn.
Fristil, abstrakt form, bok 3, leksjon 6 og bok 4, leksjon 11

Alle type papir fra japansk rispapir til aviser kan bli kombinert med friskt materiale og/eller annet tilgjengelig materiale. 

Japan og papir

For japanerne er papir mye mer enn slik vi tenker på papir her i vesten. Papir er et "speil" av sjelen, sies det i Japan. Det sies også at uten papir, ingen minner, ingen historie. Japansk papir kalles washi.
I kraft av sin renhet er det et symbol for ofring, respekt for gudene og respekt for mennesket. Det sees på som en kunstform og brukes til mye mer enn her i vesten. Eksmepel: I hus, lanterner/lamper, klær, ofring, innpakning, leker, ved festivaler, skulpturer, origami, ikebana, vifter, kalligrafi, teatermasker, parasoller, oljet innpakningspapir for ikebana/blomster og til mange ting i dagliglivet.
Det blir alltid vist stor respekt for de som lager håndlaget papir. Ved åpningen til vesten i 1854 ble japansk papir verdenskjent, kjente folk som foreksempel Rembrandt brukte det i noen av sine mesterverk.

Så papir kommer fra natur til ikebana, som igjen kombineres med natur.














































Alltid spennende å jobbe med papir i ikebana.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar